Een slechte sfeer op de werkvloer is de belangrijkste reden voor mensen om ontslag te nemen. Dit onderzocht Effectory. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat een kwart van de ondervraagden niet zeker weet of ze bij hun huidige werkgever willen blijven. En 63% van de mensen die ontslag nam, gaf aan dat dit voorkomen had kunnen worden als de werkgever maatregelen had genomen. (Een leuk artikel over dit onderzoek op de site van Boom Management: https://lnkd.in/eFV6XSZv)

Over wat het kost om zo’n ontevreden – en dus vertrokken – medewerker te vervangen, lopen de schattingen uiteen. Je hebt de wervingskosten, al dan niet via een extern bureau. Zo’n bureau neemt al gauw 20-25% van het bruto jaarsalaris van de betroffen medewerker. Drie maandsalarissen dus. En het inwerken kost – geschat na een snelle Google ronde – ook rond de twee maandsalarissen.

Waarom is de werksfeer, psychologische veiligheid, gewenst gedrag of hoe je het ook noemt, dan geen topprioriteit bij werkgevers? Zeker in een krappe arbeidsmarkt. Het is me een raadsel.

Vanuit het Het NarrenGilde help ik bedrijven om – op tijd – signalen op te vangen over de werksfeer en de ervaren veiligheid. De Professionele Hofnar (Profnar®) is opgeleid om op een veilige en luchtige manier signalen boven water te krijgen. Hiermee worden blinde vlekken van het management bloot gelegd waardoor op tijd maatregelen genomen kunnen worden om het weglopen van medewerkers te voorkomen.